camera-lens schoonmaken
 
Hoe maak je je lens van je camera schoon? Het schoonmaken van je cameralens of cameraobjectief is een belangrijke zaak, en een die eigenlijk voor alle merken hetzelfde is. Dus of je nu Canon, Nikon, Sony of wat dan ook schiet: geen probleem. En dat geldt ook voor lenzen van een compact, mirrorless of DSLR/spiegelreflex camera: alle lenzen zijn in feite hetzelfde als het op onderhoud aankomt. In dit artikel leer je precies hoe je je lens hoort schoon te maken.
 

Waarom moet je je lenzen goed onderhouden?

Laten we voorop stellen dat het goed onderhouden van je dure spullen altijd verstandig is. Op de eerste plaats: ze zien er daardoor verzorgd uit. Je zult er meer plezier van hebben en je spullen zullen er langer door meegaan (levensduur). Ook de waarde van een goed onderhouden lens zal stijgen als je deze in de toekomst wens te verkopen (en lezen zijn aardig waardevast!). Genoeg reden dus om je lenzen regelmatig schoon te maken.
 

Lens onderhoud: komt het zo nauw?

In een ideale wereld hoor je je lenzen dus zeer regelmatig schoon te maken. Maar maak het ook veel uit, als je dat niet doet? Ja en nee. Bovenstaande redenen geven dat al weer. Maak zie je het ook echt terug in je foto’s? Ook hier weer: ja en nee. In de meeste gevallen zul je dat amper of niet terugzien in je foto’s. Gevallen waarbij je het wél terug zou zien zijn:
– Wanner je met tegenlicht werkt en dus een flare creëert (je ziet dan vlekken op je lens)
– Als je met een zeer nauw diafragma werkt (zegt f/16)
– Wanneer je een egaal onderwerp fotografeert (zoals een blauwe lucht)
– Als je vettigheid om je lens krijgt (kan resulteren in “wazige” strepen op je foto’s)
 

Stappenplan voor lens onderhoud

Hier onder hebben we een stappenplan opgesteld om je cameralens te onderhouden.
 

Stap 1: voorkomen is beter dan schoonmaken!

Beetje flauw misschien, maar voorkomen is beter dan genezen. Wat je kunt doen om viezigheid om je lens te voorkomen is: gebruik maken van een filter (UV-filter of Clear-filter: en let op je filtermaat!), gebruik maken van een zonnekap en simpelweg voorzichtig doen. Veel zaken zijn te voorspellen en te anticiperen. Ligt je op de grond om een foto te maken van iemand die met zijn racefiets voorbij komt geracet? Verwacht dan dat er modder – en erger nog – steentjes je kant op kunnen vliegen. Dat geldt ook voor waterspetters bijvoorbeeld: dat zie je letterlijk aankomen!
 

Stap 2: stof verwijderen

Meest voorkomende viezigheid op je lens is stof. Stof komt in verschillende hoeveelheden en grootten voor. Het is verstandig om te beginnen met stof te verwijderen met een zogenaamde blaasblag (ziet er uit als een raket). Sla je deze stap over, en zit er een zandkorreltje op je lens (een zandkorrel is eigenlijk niks anders dan een klein stukje steen), dan loop je het risico dat bij het afvegen van de lens je juist krassen maakt op je lens (dan schaaf je met dat stof/zand/micro-steen dus over je lenselement). Niet doen dus!
 

Stap 3: afvegen met speciale doekjes

Microvezel doekjes speciaal ontwerpen om lenzen mee schoon te maken werken het best. Je kunt ze na een paar keer gebruiken vaak ook wassen. Is dit perse nodig? Nee. Vrijwel ieder doekje – als het maar schoon en zacht is – zal hier prima voor werken. Vaak heb je zo’n doekje ook gekregen bij je bril, telefoon, computerscherm, laptop et cetera.
 
Via deze link kun je ook complete cleaning kits kopen voor je lens en camera.

 

Zijn krassen op je camera lens erg?

Een veelgestelde vragen die wij krijgen: zijn krassen op je cameralens erg? Kort antwoord: nee. Daar zul je op je foto weinig tot niets van terugzien. Echter zal een potentiële koper wel aanzienlijk minder willen betalen voor een lens met krassen op het lenselement. Het ziet er ook onprofessioneel uit. Probeer dit dus wel te voorkomen, voor zover mogelijk!