Een lens tweedehands kopen: is dat wel verstandig? Wat zijn de voor- en nadelen van het kopen van een gebruikte lens? En wat is het verschil tussen een occasion en een “gewone” tweedehands lens? In dit artikel gaan we daar antwoord op geven.
 
 

Voordelen lenzen tweedehands kopen

Prijs is overduidelijk de belangrijkste reden om een lens tweedehands te kopen. Maar dat is zeker niet de enige reden. Het kan zijn dat je opzoek bent naar een specifieke lens die simpelweg niet meer nieuw wordt verkocht. Het kan gaan om een lens met een M42 mount bijvoorbeeld. Of een meer moderne lens die nét is vervangen door een nieuwe versie (bekend voorbeeld: de Canoon EF 100-400mm f/4.5-5.6 IS USM die in 2015 werd vervangen door de EF Canon 100-400mm f/4.5-5.6 IS II USM).
 
Voordelen van tweedehandse lenzen:

  • Je kunt aanzienlijk besparen
  • Oude “legacy” lenzen alleen tweedehands

 
 

Nadelen lenzen tweedehands kopen

Uiteraard bestaan er ook een aantal nadelen. Belangrijkste nadeel is dat je niet precies weet wat de staat van een lens is. Het kan zijn de er vocht of zand aan de binnenkant van de lens is gekomen door de jaren heen. Of dat de autofocus motor niet meer goed functioneert. Of dat de lamellen niet meer goed openen of sluiten. Tegenwoordig zijn de lenzen nogal voorzien van technologie – en dat kan stuk gaan (denk zeker ook aan stabilisatie). Als je een oude volledig manuele lens hebt (diafragma én focus dus) en het betreft een vast brandpunt/prime: dan kan er niet heel veel stuk. Maar juist bij moderne lenzen kunnen er onderdelen stuk. Bij een reparatie zal het meestal zo zijn dat het bedrag dat je hebt bespaard volledig weg is zodra er een reparatie gedaan dient te worden.
 
Nadelen van tweedehandse lenzen:

  • Ze kunnen stuk gaan
  • Vaak geen garantie
  • Geen BTW terugkrijgen (bij ondernemers)*

*Over de BTW: als je als ondernemer investeringen doet voor uw onderneming (zoals het kopen van lenzen) kunt je de betaalde BTW verrekenen (terugvragen). Dit is tegenwoordig 21%. Vaak zijn lenzen die in goede staat zijn en te koop staan zo’n 20-35% goedkoper dan nieuw. Dit is dus vrij vergelijkbaar met de BTW die je als ondernemer niet hoeft te betalen. Voor ondernemers is het dus vrijwel altijd verstandiger om lenzen nieuw te kopen en de BTW terug te vragen. Ook hebt je dan altijd garantie en is uw product compleet nieuw.

 
 

Waar moet je op letten als je lenzen tweedehands koopt?

Uiteraard allereerst op de staat van de lens, en dan met name alles wat elektronisch is. Denk hierbij aan de autofocus (geen rare geluiden (stroef)), of de lamellen het doen (diafragma dichtdraaien) en eventueel de beeldstabilisatie. Vraag ook altijd goed na waarom de eigenaar deze weg wil doen en wat hij/zij er mee gedaan heeft. Is de vorige eigenaar een professional? Dan is de kans groot dat hij/zij echt wist hoe een lens gebruikt en onderhouden dient te worden. Verder is het belangrijk om naar de buitenkant te kijken: heeft deze veel beschadigingen of valt het mee? Let er ook op of alle originele accessoires mee komen. Je kunt hierbij denken aan een statiefgondel, lensdop, zonnekap en lenstas (mits van toepassing).
 
 

Lenzen tweedehands kopen bij marktplaats.nl

Uiteraard is marktplaats.nl een bekend en gewilde website voor vraag en aanbod van tweedehandse producten, zoals lenzen en camera’s. Je dient hier echter ook mee uit te kijken: je weet niet precies wie er achter kan zitten. Lensreviews.nl adviseert om altijd een lens eerst grond de inspecteren en testen. Nooit zomaar laten verzenden dus.
 
 

Occasion lenzen bij camerawinkels

Veel camerawinkels verkopen ook occasion lenzen (tweedehands, gebruikt dus). Wat is een occasion eigenlijk? Een occasion lens is niks anders dan een tweedehandse lens. In de praktijk vinden camerawinkels het “professioneler” of “luxer” om het te hebben over occasions dan over tweedehandse producten. Occasion lenzen bij camerawinkel hebben vaak een garantie en zijn al geïnspecteerd. Dat is een groot voordeel. Het risico van het kopen van een product in mindere staat is daarmee veel kleiner. Nadeel is wel dat je over het algemeen meer betaalt voor een occasion uit een camerawinkel dan voor een “gewone” tweedehands lens via een normale verkoper (zoals via marktplaats.nl).