welke lens voor concertfotografie
 
Welke lens voor concertfotografie? We krijgen regelmatig de vraag welke lens je het best kunt gebruiken tijdens het fotograferen van concerten, bands, optredens etc. In dit artikel krijg je concreet advies over de aspecten van de lens voor het gebruik tijdens concertfotografie. We gaan dan ook in op de verschillende opties voor Canon, Nikon, Sony én andere merken.

Brandpuntafstand voor concerten

Laten we beginnen met de brandpuntsafstand. Het is lastig om hier één antwoord op te geven: je kunt namelijk zeer mooie foto’s schieten op fisheye (8-15 mm bijv.), “gewoon groothoek” (24-35 mm), standaard (50-70 mm) én tele (70-200 mm). Misschien een beetje flauw om te zeggen, maar het is echt zo. Het eerste dat je je moet afvragen is: waar sta je en wat voorruimte is het? Sta je 3 meter van de band vandaan, of 20? En heb je backstage toegang en kun je achter de drummer staan (extreem-groothoek schieten dan!). En hoe groot is de band/artiest? En wil je eigenlijk alles er wel op hebben staan, of ga je maar voor 1-2 leden van de groep? Allemaal verschillende vragen met verschillende antwoorden.
 
Maar laten we een beetje een standaard antwoord geven om alvast een beginpunt te hebben. Schiet je met een full-frame camera, dan kunnen we een 50 of 85 mm vast brandpunt aanbevelen. Deze lenzen hebben over het algemeen een diafragma waarde van f/1.8 en laten daarmee veel licht door (en zorgen voor onscherpe achtergronden. En licht is vaak schaars, dus daar heb je veel aan! Tegelijk zijn deze lenzen over het algemeen relatief betaalbaar (€ 120 tot € 350 voor de meeste merken).
 
Schiet je met een crop-sensor camera (APS-C), dan raden we je een 35 of 50 mm vast brandpunt aan.
 

Diafragma waarden voor concerten

We hadden het hierboven al kort over: het maximaal diafragma van de lens. Licht is over het algemeen schaars, en artiesten bewegen vaak veel. Een korte sluitertijd is daarom noodzakelijk. Maar met een korte sluitertijd, laat je ook weinig licht door naar de sensor. Daarom is een mooi groot diafragma (minimaal f/2.8, maar beter nog f/1.8 of f/1.4) noodzakelijk om je ISO waarden onder de 6400 te houden (anders heb je echt te veel ruis).
 

Overige lenzen voor concertfotografie

Ons advies is dus om een beetje een “standaard” of “normale” lens te nemen (35-85 mm). Je kunt echter ook mooie foto’s maken met een groothoek lens (16-24 mm) of zelfs een fisheye lens. De laatste is wel érg specifiek. Het geeft vaak wel wat meer unieke beelden, maar sommigen vinden het ook helemaal niks. Je kunt je er echter wel een beetje mee onderscheiden, dus dat is zeker een voordeel.

lens voor concerten

Bij concrten en festivals worden fisheye lenzen regelmatig gebruikt.


 
Je kunt dus voor groekhoek gaan, maar close-ups zijn ook heel leuk. Hier zul je een telelens voor nodig hebben. Een vast brandpunt 135 mm (f/1.8 tot f/2.0) is dan enorm bruikbaar. Je krijgt hier extreem onscherpe achtergronden mee en kunt het beeld goed vullen met je onderwerp. Bij concerten wil je vaak tot een complete serie schieten: je hebt dan wijde shots nodig, maar ook “normale” én close-ups.
 
Dus… welke lens ga jij gebruiken voor concertfotografie? We hopen je met dit artikel te hebben geholpen bij je zoektocht de juiste lens!
 

Lenzen voor concertfotografie aanschaffen

Veelal adviseren wij om je fotografie apparatuur aan te schaffen via cameranu.nl: daar hebben wij simpelweg de beste ervaringen mee. Echter zijn zij zeker niet de enige. De volgende webshop’s zou je daar ook voor kunnen overwegen:

  • Kamera Express (heel NL)
  • Cameraland.nl (Alkmaar)
  • Fotodevakman.nl (Uden)
  •