welke-lens-voor-macrofotografie

Welke lens voor macrofotografie? Dat vraagt iedere macrofotograaf zich af. Dit komt deels omdat je vrijwel iedere lens kunt gebruiken voor macrofotografie. We schreven al eerder over opties voor niet-macro lenzen. Dit artikel gaat over specialistische macro-lenzen.
 

Welke lens voor macrofotografie: Canon

Voor Canon zijn er in principe 3 opties voor macro fotografie. Een betaalbare, een professionele en een hyper-specialistische lens.
 
Optie 1: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM (betaalbaar)
Deze opties is het meest betaalbaar. Resultaten zijn zeer goed: scherp en met voldoende contrast. Het is een wat oudere lens, maar wordt nog veel gebruikt. Voor de hobby-fotograaf een zeer goede keuze.

Optie 2: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM (professioneel)
Deze optie is aanzienlijk duurder, maar ook aanzienlijk professionele. Je merkt het meteen aan de bouwkwaliteit. Ook is de scherpte en het contrast iets beter. Het grootste verschil zit ‘em echter in de beeldstabilisatie. Dit is zelfs een heel bijzondere: een zogeheten Hybride-IS die voor een extra as zorgt. Deze is in de praktijk echter niet zo bruikbaar voor macro shots (je hoort dan toch een statief te gebruiken!), maar wel zéér bruikbaar voor portretten en andere soorten fotografie. Dat is namelijk iets dat men vaak vergeet over macro lenzen: deze zijn vaak ook zéér geschikt voor andere stijlen fotografie!
 
Optie 3: Canon EF 180mm f/3.5L USM Macro (specialistisch)
Alle bovenstaande macro lenzen zijn specialistisch, maar deze spant toch echt de kroon. Met 180 mm krijg je nóg meer afstand tussen je onderwerp, wat vaak fijn werkt voor bijv. levende insecten.

 

Welke lens voor macrofotografie: Nikon

Ook Nikon heeft verschillende macro objectieven. En ook hier weer heb je meer instap- en professionele modellen.
 
Optie 1: Nikon AF-S 40mm f/2.8G DX Micro
Dit objectief is het meest betaalbaar en is is bedoeld voor enkel crop-sensor (APS-C) camera’s van Nikon. Een DX-mount dus. Goed objectief, degelijk gebouwd en met scherpe resultaten. En zeer betaalbaar dus.
 
Optie 2: Nikon AF-S 60mm f/2.8G ED Micro
Als we dan een stapje hoge gaan komen we uit bij Nikon AF-S 60mm f/2.8G ED Micro. Beetje hetzelfde idee als het 40-mm objectief van hierboven. Deze is echter wél voor full-frame camera’s bedoeld (en daarmee automatisch ook voor crop-sensor camera’s van Nikon). Bouw- en beeldkwaliteit zijn net weer een stapje verder.
 
Optie 3: Nikon AF-S 105mm f/2.8G VR Micro
De macro lens voor professionele (of serieuze hobby) fotografen is wel de Nikon AF-S 105mm f/2.8G VR Micro. Met de meest hoogwaardig beeld- en bouwkwaliteit is dit een top lens. Ook is de 100 mm fijner dan de 60 mm van de hierboven genoemde lens. Je kunt zo meer afstand bewaren. Fijne voor bijvoorbeeld insecten of andere dieren. Dit objectief is ook voorzien van VR (Vibration Reduction, beeldstabilisatie dus). Erg handig!

 

Overzicht van alle macro objectieven

Wil je een overzicht van álle macro lenzen? Bekijk dan deze link. Je zult ook opties vinden voor merken als Pentax en Sony, maar ook goedkopere alternatieven van Tamron, Sigma en meer merken voor EF, EF-S, DX, FX… en ga zo maar door!