welke lens voor reisfotografie

Een vraag die wij regelmatig krijgen: welke lens heb ik nodig voor reisfotografie? In dit artikel gaan we in op welke lens of lenzen je nodig hebt voor reisfotografie of voor op vakantie.

Wat ga je fotograferen?

Dat is de belangrijkste, maar ook moeilijkste vraag. Je weet vaak namelijk niet precies wat je tegen gaat komen. Reisfotografie is wel een “genre” of “specialisme”, maar tegelijkertijd zegt het helemaal niets. Reisfotografie is namelijk een combinatie van landschappen, portretten en nog veel meer. Zelfs journalistiek kan hier makkelijk onder vallen. Reisfotografie zegt weinig over het onderwerp of omstandigheid waarin je fotografeert. Het zegt enkel “fotograferen ver weg van huis”.

Sommige reizen hebben echt een concreet doel. Je wilt bijvoorbeeld vooral veel mensen vastleggen (Cuba is daar een populaire reisbestemming voor). Of je wilt perse een safari doen in Zuid-Afrika. Dan komen er concretere eisen bij kijken. Neem ook eens deze pagina door met advies over verschillende soorten fotografie.

Welke lens voor op vakantie?

Laten we voor het gemak maar eens een gemiddelde vakantie nemen, zoals een week Portugal. Welke lens heb je dan nodig? Ons advies is als volgt: zorg voor een flexibele zoomlens met een groot bereik, i.c.m. een vast brandpunt lens dat veel licht door laat. Om het even concreet te maken hebben we hier onder een aantal scenario’s geschetst.

Crop-sensor (APS-C) camera lens advies voor op reis

Als je met een crop-sensor of APS-C camera schiet, zijn lenzen met het volgende bereik aan te raden, waarbij wij rekening houden met de betaalbaarheid van de lens:

Zoomlens: Ga voor een bereik van 18-200 mm. Er bestaan ook lenzen met een bereik van 16-300 mm, maar deze zijn net wat groter, duurder en uiteindelijk optisch minder sterk. Als je genoegen neemt met een iets kleiner bereik, is 18-135 mm ook een heel mooi bereik, dat optisch wat sterker is (hoe minder zoom, hoe beter de kwaliteit over het algemeen).

Vast brandpunt: Zoomlenzen zijn handig, maar ze laten niet veel licht door. Bij een beetje schemer zijn ze vaak al (bijna) onbruikbaar. Daarom is het mooi om je reiskit aan te vullen met één extra vast brandpunt lens. Wij raden een 35 mm f/1.8 aan of 50 mm f/1.8. De eerste is zeer geschikt voor allerlei soort fotografie (ook groepsfoto’s), de tweede (50 mm) is veel meer een portretlens waarbij je enig afstand moet bewaren. Slecht dus voor groepen binnen, want je krijg al snel maar 1-2 mensen tegelijk op de foto. Het maximale diafragma van f/1.8 laat zeer veel licht door en zorgt voor rustige en onscherpe achtergronden. Voordeel van deze lenzen: ze zijn optisch zeer sterk, laten veel licht door, zijn klein en licht en dus makkelijk mee te nemen. Zonder één van deze lenzen is je kit eigenlijk niet compleet.

Overige webshops voor al jouw reisfotografie

Veelal adviseren wij om je fotografie apparatuur aan te schaffen via cameranu.nl: daar hebben wij simpelweg de beste ervaringen mee. Echter zijn zij zeker niet de enige. De volgende webshop’s zou je daar ook voor kunnen overwegen:

 

Full-Frame camera lens advies voor op reis

Als je met een full-frame camera schiet, heb je wat minder opties. Dit komt omdat zoomlenzen met een groot bereik voor professionele camera amper worden gemaakt. Dit komt omdat dit ten koste gaat van de kwaliteit. En áls je een lens al lichsterk én met een “groot” zoombereik wilt maken, weegt de lens al snel een paar kilo een kost het velen duizenden euro’s.

Zoomlens: Ga je voor een zoomlens op full-frame, dan is een 24-70 mm of 24-105 mm een goede optie (of 24-120 mm bij Nikon). Deze range is niet gigantisch, maar wel genoeg voor de meeste situaties.

Vast brandpunt: Ook bij full-frame is het aan te raden om je kit uit te breiden met één vast brandpunt lens. We raden ook hier weer een 35 of 50 mm lens aan, met een maximaal diafragma van f/1.4, f/1.8 of f/2.0.

Dus: voor welke lens wilt jij gaan voor je volgende reis of vakantie? We hopen dat deze tips je hier bij hebben geholpen!