Welke lens voor straatfotografie
 
Welke lens voor straatfotografie? Deze vraag krijgen wij regelmatig. In dit artikel gaan we in op de zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een lens voor straatfotografie.
 

Hoeveel mm’s voor straatfotografie?

Laten we allereerst beginnen met de vraag over de brandpuntsafstand, ofwel: het aantal mm’s van de lens. Als je met een full-frame camera schiet is het meest voor de hand liggend: een 35 of 50 mm lens. Schiet je met een APS-C (crop-sensor) camera (eigenlijk iedere spiegelreflex onder de ongeveer € 1.500): dan een 24 tot 35 mm (is omgerekend ongeveer 35 en 50 mm op full-frame). Schiet je met een micro-four-thirds (MFT) camera: dan heb je een 18 tot 25 mm lens nodig.
 

Waarom deze lenzen?

Allereerst: je kunt natuurlijk ook met een andere type lens schieten! Maar deze lenzen zijn populair om een aantal redenen:

  Ze zijn niet extreem en geven een “normaal” en rustig beeld, vergelijkbaar met hoe wij als mensen de wereld door onze eigen ogen zien. Ze geven dus een neutraal beeld.
  Zeker een 35 mm lens kan een lichtelijk “journalistiek” een “dramatisch” effect geven aan je foto’s: het is groothoek, zonder dat het stoort. Tegelijk laat het dus veel zien van de omgeving en steek het onderwerp er vaak uit (mits je van dichtbij fotografeert).
  Vast brandpunt lenzen – zoals een 35 en 50 mm – laten veel licht door (f/1.8 of meer is heel gebruikelijk). Daardoor kun je werken met hoge sluitertijden (actie bevriezen) zonder dat je je ISO hoeft op te schroeven (ruis). Ook kun je met zo’n lens veel spelen met scherpte-diepte. Je kunt je onderwerp dus makkelijk isoleren, mits je van dichtbij fotografeert.

 

Welke lens straatfotografie

Barcelona: 24 mm @ f/4.0 (Canon 24-105)


 
Welke lens straatfotografie

Barcelona: 105 mm @ f/4.0 (Canon 24-105)


 

Andere mogelijkheden voor straatfotografie?

Uiteraard zijn er ook andere mogelijkheden. Voor full-frame kun je ook gerust werken met een 24 of zelfs 16 mm lens. Dat is aanzienlijk meer groothoek kan veel voordelen hebben. Als je heel dicht op je onderwerp kunt komen kan dat een erg dramatisch effect hebben op je onderwerp. Verder kun je ook juist kiezen voor meer mm’s: met een 85 of 135 mm lens kun je aanzienlijk meer afstand bewaren wat veel voordelen heeft: zo heeft je onderwerp waarschijnlijk niet door dat hij/zij gefotografeerd wordt. Straatfotografie kan dus met allerlei soorten lenzen, maar de 24-35-50 mm lenzen zijn wel het meest gebruikt en zorgen voor de klassieke straatfoto’s zoals wij ze allemaal kennen!
 

Lenzen voor straatfotografie aanschaffen

Wij adviseren om je volgende lens t.b.v. straatfotografie online aan te schaffen via één van onderstaande gerenommeerde en gespecialiseerde camera webshops voor de laagste prijzen en de beste service:

 • Cameranu.nl (Urk)
 • Kamera Express (heel NL)
 • Cameraland.nl (Alkmaar)
 • Fotodevakman.nl (Uden)
 •