welke lens voor studiofotografie
Welke lens adviseren wij voor studiofotografie? Lees dit artikel om er achter te komen welke lens je het best kunt gebruiken voor studiofotografie.
 

Eisen aan een lens voor studiofotografie

De eisen van een lens voor studiofotografie zijn helemaal niet zo hoog. Als je buiten weinig licht hebt, is een laag diafragma getal (zoals f/1.4) heel handig om veel licht door te laten. Maar in een studio heb je meestal alle licht van de wereld: je kunt makkelijk op f/11 schieten en nog steeds op ISO 100 zitten. Bovendien heb je in de studio meestal geen achtergrond, dus is er ook niet echt sprake van achtergrondonscherpte/bokeh. Zie deze link voor een overzicht aan studio-geschikte lenzen en deze link
Verder is het natuurlijk handig als een lens scherp is en mooie contrast/kleuren heeft. Maar ook hier weer: scherp is een lens al snel als je deze dichtdraait tot f/8 of nog verder (zelfs een goedkope kitlens). Contrast en kleuren kunnen uiteraard wat verschillen (goedkope vs. dure lenzen), maar ook dat valt wel mee: in de nabewerking kun je dit nog altijd boosten en je schiet als het goed is toch op ISO 100, en dan zijn je kleuren sowieso optimaal.
 
Ofwel: eigenlijk hebben we weinig eisen aan een lens voor studiofotografie.
 

Tips voor een lens voor studiofotografie

Een aantal korte tips over de juiste lens voor studiofotografie zouden dan zijn:
– zoom is handig i.v.m. dat lenzen wisselen niet meer nodig is
– vaker lenzen wisselen resulteert in meer stof op je sensor: en dat wordt juist bij studio fotografie goed zichtbaar (f/8 of hoger)
– met een zoom kun je dus ook makkelijk een “full body” foto maken en binnen 1 sec. een beeldvullend portret
– nadeel van zoom’s is dat ze meestal minder scherp zijn primes: maar dat gaat bij diafragma waarden rond f/8 meestal niet meer op

Zelf werken wij vaak met de Canon 24-105 mm f/4.0 in de studio. Deze is zeer geschikt voor portretten, maar zelfs ook productfotografie zolang een echte macro shot geen vereiste is.

Macro lenzen voor studio- en productfotografie

Als je in de studio producten fotografeert zul je vaak toch een speciale macrolens nodig hebben. Deze kan een veel grotere “reproductie ratio” krijgen dan een gewone lens (veelal 3-4 keer “groter”). Dit is handig bij kleine objecten of voor specifieke details. Wij fotografen in onze studio vaak horloges, waarvoor wij de Canon 100 mm f/2.8 L IS USM gebruiken: een speciale macro lens die niet alleen geliefd is bij productfotografen, maar ook bij portretfotografen. Veelzijdig dus, zeker ook door de beeldstabilisatie. Nikon, Sigma, Tamron en alle andere producenten van studiolenzen hebben uiteraard ook vergelijkbare lenzen.
studio fotografie advies