Waarschijnlijk heb je het als fotograaf al vaak voorbij zien komen: de Canon EF en EF-S mounts, of in het Nederlands: vatting. Wat is het en wanneer gebruik je het? Je lees alles over Canon EF en EF-S mounts in dit artikel.
 

Canon EF mount (vatting)

We beginnen met het geven van uitleg over de Canon EF mount, welke in 1987 werd geïntroduceerd. EF staat voor “Electro Focus”, hetgeen toen best een innovatie was (we doelen hiermee natuurlijk op AutoFocus). Deze mount wordt gebruik voor Canon’s lenzen die primair bedoeld zijn voor full-frame camera bodies. Echter, alle EF mount lenzen passen ook op een crop-sensor of APS-C sensor DSLR’s. Je kunt EF mount lenzen ook gebruiken in systeemcamera’s, met een adapter. Eigenlijk is deze mount dus het meest “flexibel” omdat veel fotografen beginnen met een systeem- of crop-sensor camera, en later “doorgroeien” naar een full-frame camera. Je kunt je EF-mount lenzen dus gemakkelijk meenemen.canon ef ef-s ef-m mount vatting

 

Canon EF-S mount (vatting)

De Canon EF-S mount is bedoeld voor spiegelreflex camera’s van Canon (ofwel: DSLR’s) en werd pas in 2003 geïntroduceerd. De lenzen met deze vatting zijn over het algemeen aanzienlijk goedkoper en lichter, net als de DSLR’s met een kleinere sensor. Dit is dus veel efficiënter. Hele professionele lenzen in deze vatting zijn er echter nooit gemaakt door Canon (maar wel door Sigma). Wie professionele Canon lenzen wilt, komt dus al snel uit bij de EF mount en moet “berekenen” wat de effectieve brandpuntsafstand wordt (lees daarvoor ook dit artikel over de crop-factor).
 

Canon EF-M mount (vatting)

De Canon EF-M mount is bedoeld voor systeemcamera’s (ook wel mirrorless camera’s genoemd) en werd pas in 2012 geintroduceerd, samen met komst van de Canon’s eerste systeemcamera. Tot op de dag van vandaag bestaan er maar weinig lenzen in deze mount. Het is dan ook gebruikelijk om Canon EF- en EF-S lenzen via een adapter op deze camera’s te gebruiken. Echter wordt de lens in verhouding tot de kleine camera al snel groot. EF-M lenzen focussen zit namelijk op compactheid. Betaalbaar zijn ze ook, al is goedkoop niet het juiste woord. Echt professionele lenzen in EF-M vatting zijn er nog niet, en gaan naar alle waarschijnlijkheid ook nooit komen.
 

Canon mounts samengevat

Je kunt Canon’s EF mount gebruiken voor álle Canon spiegelreflex camera’s (DSLR’s). Je kunt de EF mount echter niet zomaar gebruik bij Canon’s nieuwste systeemcamera’s (mirrorless). Als je dit toch wilt doen, heb je een adapter nodig (EF > EF-M).

Dan hebben we nog de EF-S mount: deze is enkel bedoeld voor Canon’s ASPC-C of “crop-sensor” DSLR’s, zoals de Canon 70D, 80D, 750D, 800D, 1200D, 1300D etc. Deze kun je dus niet gebruiken op full-frame camera’s. Via deze adapter kun je ze echter wel gebruiken op systeemcamera’s van Canon.

Dan hebben we nog de Canon EF-M mount: deze kun je enkel gebruiken i.c.m. Canon’s systeemcamera’s, die overigens ook vaak “mirrorless” worden genoemd. Er is geen adapter die het mogelijk maakt om EF-M lenze te gebruiken op Canon spiegelreflex camera’s.