Overstraling (of eigenlijk beter bekend als lens flare) is een veelgebruikte term in de fotografie. Wat dat precies is en wat je er mee moet/kunt lees en zie je hier!
 

Wat is lens flare (overstraling)

Lens flare ontstaat wanneer je fotografeert tegen een sterke lichtbron in. Denk hierbij aan een felle lamp of de zon. Het resultaat: verminderd contrast, vreemde gekleurde vormen en meer.
 

Welke rol speelt de lens?

De lens speelt hierbij een belangrijke rol, maar ook de manier van fotograferen (lees: welke hoek t.o.v. de lichtbron en welk diaframa gebruik je?). Lenzen hebben speciale coatings die bedoeld zijn op lens flare te verminderen. Ook de lamellen van de lens kunnen veel invloed hebben op de lens flare.
 

Is lens flare erg?

Ja en nee. Meestal niet, in onze ogen. Het kan zeker een creatief en gewenst effect geven. Fotograferen, maar ook zeker videografen, maker hier veelvuldig bewust gebruik van. Tegen de zon in fotograferen/filmen dus. Toch wordt de “bestendigheid” tegen lens flare gezien als een kwaliteitsaspect van de lens. Deze is echter moeilijk te meten en minder is niet altijd beter. Sommige oude lenzen laten extreem veel lens flare zien. En dat kan een heel mooi effect geven.
 

Hebben alle lenzen last van lens flare?

Ja, alle lenzen hebben “last” van lens flare. Zo werken lenzen nu eenmaal. De lenzen die hier het meest last van hebben zijn echter groothoek lenzen. Dit komt omdat zij veel meer “zien” en dus de kans groot is dat je (onbedoeld) een sterke lichtbron in je foto krijgt – met lens flare als gevolg.
 

Kun je lens flare verhelpen?

Ja, dat is mogelijk in bijvoorbeeld Adobe Photoshop. Onderstaand is een YouTube video opgenomen die laat zien hoe je dit (grotendeels) kunt verhelpen. Ook kun je in Photoshop nep lens flare toevoegen (2e. video gaat daar over). Verder is ook hier voorkomen beter dan genezen. Door niet recht in sterke lichtbronnen te fotograferen kun je dit voorkomen. Ook het gebruik van een lenskap kan hier bij helpen (daar zijn deze ook primair voor ontwikkeld).

 

 

Voorbeelden van lens flare

Onderstaand zijn een aantal voorbeelden van lens flare opgenomen.

@ 200 mm, f/2.8, 1/800, ISO 100

@ 200 mm, f/2.8, 1/800, ISO 100

 

Overige bronnen & handige links