MTF charts/grafieken aflezen: hoe doe je dat? Een vraag die wij regelmatig voorbij zien komen. Daarom gaan we in dit artikel hier dieper op in. Waarschuwing: het aflezen van MTF charts/grafieken is voor velen overbodig en erg ingewikkeld. Om die reden is dit artikel kort gehouden. Als u toch het fijne er van wilt weten adviseren wij u om onderstaande video aandachtig door te nemen alsmede sommige van de opgenomen links.
 

Waar staat MTF voor?

MTF is een Engelse afkorting voor Modulation Transfer Function. MTF is een maateenheid die wordt gebruikt om de prestaties van een lens grafisch weer te geven (vandaar dat we het vaak MTF chart of MTF grafiek noemen).
 

Wat laat een MTF chart/grafiek zien?

Een MTF chart/grafiek laat de volgende 4 punten zien:

  1. Scherpte in het midden (resolutie)
  2. Scherpte aan de randen (resolutie)
  3. Bokeh (voor zo ver subjectief)
  4. Diafragma (optimale prestaties)

 

Wat zegt een MTF chart/grafiek?

Bij eeen MT chart/grafiek wordt het contrast van een lens van het midden naar de randen toe uitgezet tegen een ideaal objectief dat 100% van het licht dat erop valt doorgeeft. Waarom is het contrast dan zo belangrijk? Dit is belangrijk omdat het contrast van een lens samenhangt met de resolutie dat de lens in kwestie in staat is om weer te geven. Bij het beoordelen van de optische prestaties is het dan ook van belang om het contrast en de resolutie te meten. Deze grafieken worden o.a. door fabrikanten gebruikt om modificaties toe te passen aan hun productlijnen. MTF charts/grafieken zijn namelijk subjectief omdat de resultaten ervan goed meetbaar zijn en feiten laten zien. Deze methode maakt het dan ook mogelijk om lenzen te vergelijken.
 

Video uitleg

Nog vragen over het aflezen en begrijpen van MTF charts/grafieken? Bekijk dan ondersdtaande video (Engelstalig).

 

Overige bronnen & handige links