Parfocal lenzen: wat is het en hoe belangrijk is het? Je leest het allemaal in dit artikel.
 

Wat zijn parfocal lenzen?

Parfocal lenzen zijn lenzen waarvan de het punt waarop is scherpstelt niet wijzigt naarmate je met een zoomlens in- of uitzoomt. Stel dat je een 24-70 mm zoomlens hebt en je stelt scherp op een persoon terwijl je op een brandpuntsafstand zit van 24 mm. Als je inzoom naar 70 mm, en die persoon is nog steeds scherp, heeft je zoomlens het goed gedaan. Dit soort lenzen noemen we parfocal lenzen.
 

Wanneer is dit belangrijk?

Dit kan belangrijk zijn voor fotografen die veel in- en uitzoomen. Als je gebruik maakt van autofocus, is dit minder belangrijk. Als je van 24 mm naar 70 mm gaat kan het niet zo zijn dat je lens “compleet” onscherp is op hetzelfde punt. Deze is eerder “ietwat” onscherp. Met de huidige technologie op het gebied van autofocus is dit binnen no-time opgelost. Wanneer het belangrijker wordt, is wanneer je video opneemt. Steelt dat je met een 70-200 mm lens van 70 naar 200 mm wilt inzoomen tijdens een documentaire of interview, is het wel handig dat de persoon die op 70 mm scherp was, dat op 135 mm en 200 mm nog steeds is. Dat zal zorgen voor de meest vloeiende transitie.
 

Dus: is het iets om je druk over te maken?

Nee, niet echt. Tenzij je veel zoomt tijdens het opnemen van video, dan kán het een minpunt zijn. Maar in de praktijk zal dat niet zo vaak voorkomen. En voor fotografie valt het dus sowieso mee.