Wil jij mooie macro foto’s maken, maar wil je niet een aparte macro lens kopen? Dan is een tussenring voor je lens een goede optie. Maar hoe werken deze tussenringen, wat zijn de voor- en nadelen en wat zijn de andere alternatieven?
 

Wat zijn tussenringen?

Tussenringen – of extention tubes – zijn holle buizen die je tussen je lens en je camera plaatst. Tussenringen maken dus geen gebruik van optische elementen (glas). Doordat er geen elementen worden gebruikt, gaan de optische prestaties van je lens niet achteruit.
 

Hoe werken tussenringen?

Door gebruik te maken van tussenringen kun je de minimale scherpstijlafstand verkleinen. Dit is een natuurkundig proces. Laten we het simpel houden door te zeggen dat je van een minimale scherpstelafstand van bijvoorbeeld 50 cm gaat naar 25 cm. Hierdoor kun je veel dichterbij je onderwerp komen en wordt je onderwerp ook veel groter. Eigenlijk is dit een zeer effectieve en goedkope manier om een “gewone” lens (zoals een 50mm portretlens) om te laten bouwen tot een heuse marcrolens.
 

Nadelen van tussenringen

Een nadeel is dat je licht verliest. Hoe meer ringen je gebruikt, hoe meer licht je verliest. Ook is het zo dat je niet meer tot oneindig kunt scherpstellen. Je kunt dus veel dichterbij scherpstellen, maar heel ver weg is niet meer mogelijk. Gebruik tussenringen dus alleen voor macrofotografie! Nog een bijkomend voordeel is dat – zeker de goedkope tussenringen – niet elektrisch zijn. Dit wil zeggen dat ze geen EXIF data van je lens meegeven, maar ook verlies je autofocus mogelijkheden, beelstabilisatie en kun je je diafragma niet meer elektronisch instellen. Voor al deze problemen zijn echter ook weer (creatieve) oplossingen.
 

Alternatieven voor extension tubes

  • Alternatief 1: een echte macrolens. Blijft de beste optie omdat dit het meest handig is, zeker bij veel gebruik.
  • Alternatief 2: een teleconverter gebruiken bij een telelens. Met name 70-200 mm lensen doen het goed in deze combinatie.
  • Alternatief 3: close-up filters voor je lens schroeven. Dit is eigenlijk een vergrootglas. Beeldkwaliteit gaat wel achteruit.
  • Alternatief 4: een omkeerring waarbij je je lens andersom op je body schroeft. Resultaten zijn goed.
  • Alternatief 5: achteraf bijsnijden. Tegenwoordig zijn 24-50 megapixels geen uitzondering meer. Je kunt dus nog zéér veel bijsnijden.
  •  

    Tussenring voor Canon (EF)

    Canon heeft twee verschillende tussenringen: de Canon EF 25mm II Extension Tube en Canon EF 15 mm II Extension Tube. Deze tussenringen zijn zeer stevig gebouwd. Als je met een duur objectief schiet en je bent een professional, is het aan te raden om de originele tussenringen van Canon te gebruiken. Deze zijn net wat beter gebouwd, maar de beeldkwaliteit is hetzelfde als die van de goedkopere alternatieven van bijvoorbeeld Caruba.
     

    Tussenring voor Nikon (FX)

    Nikon heeft geen originele extention tubes. Dat is echter geen probleem, aangezien er wel kwalitatieve alternatieven zijn.
     

    Tussenring voor Sony (FX)

    Helaas heeft ook Sony geen tussenringen. Wel zijn er kwalitatieve alternatieven voor Sony objectieven.
     

    Veelgestelde vragen

    Kun je een tussenring gebruik i.c.m. een echte macrolens?
    Ja, dit is prima mogelijk. Hier kunnen nog meer exterme resultaten worden bereikt.