Vertekening of vervorming (of eigenlijk beter bekend als distorion in het Engels) is een veelgebruikte term in de fotografie. Wat dat precies is en wat je er mee moet/kunt lees en zie je hier!
 

Wat is vertekening (distorion)

Bij een lens spreken we over vertekening of vervorming als een beeld niet overeenkomt met de werkelijkheid. Je kunt dan denken aan een beeld dat (met name) aan de zijkanten is langgerekt.
 

Welke soorten vertekening (distorion) zijn er?

Er bestaan 2 vormen van vertekening:

  • kussenvormige vervorming
  • tonvormige vervorming

Bij kussenvormige vervorming vult het alsof het beeld in het midden naar “binnen” is gedrukt. Bij tonvormige vervorming voelt het alsof het beeld in het midden naar buiten toe staat.
 

Is vertekening erg?

Ja en nee. Een beetje vertekening zul je altijd hebben. Dat is niet zo erg en meestal zelfs compleet onopvallend. Bij architectuurfotografie en interieurfotografie is het belangrijk dat lijnen recht zijn. Dan kan flinke distortion voor problemen zorgen. Over het algemeen hebben met name (ultra) groothoeklenzen en zoomlenzen hier meer last van.
 

Kun je vertekening verhelpen?

Ja, dat is mogelijk in bijvoorbeeld Adobe Photoshop en Adobe Lightroom. Onderstaand is een YouTube video opgenomen die laat zien hoe je dit gemakkelijk ken snel kunt verhelpen.

 

Voorbeelden van lens flare

Onderstaand zijn een aantal voorbeelden van lens distortion opgenomen (boven correcties niet toegepast, onder correcties wel toegepast):

vertekening voorbeeld distortion vervorming

vertekening voorbeeld distortion vervorming

Je moet erg goed kijken om het verschil te zien… En de Canon 24-105 L f/4 IS USM (gebruikt in dit voorbeeld) staat er om bekend veel vertekening te geven op 24 mm. Meestal is dit dus geen probleem.

 

Overige bronnen & handige links