Welke lens voor landschapsfotografie? Een veelgestelde vraag binnen de fotografie community. Want welke lens je dient te gebruiken voor landschappen lijkt in eerste instantie makkelijk (groothoek?), maar het hoeft zeker niet! In dit artikel vind je concreet advies over welke lenzen je kunt gebruiken voor landschapsfotografie!
Meest voor de hand liggend: groothoek
Het advies dat je het meest zult horen: neem een groothoek lens! Hoe wijder hoe beter! Daar zijn we het alleen niet perse eens. Aan de andere kant: er bestaat eigenlijk geen landschapsfotograaf zónder een groothoek lens. Ze kunnen er dus wel degelijk erg geschikt voor zijn, alleen zijn groothoeklenzen zeker niet de enige optie. Maar dan de volgende vraag: hoeveel millimeter groothoek?
Hoeveel millimeter groothoek
Als je met een full-frame camera schiet is 16-24 millimeter voor de hand liggend voor landschappen. Dat is behoorlijk wijd (ofwel: ultra-groothoek, 16 mm) tot “gewoon” groothoek (24 mm). Hij minder millimeter hoe wijder. Maar dat is niet altijd goed, want hoe meer je in je foto zet, hoe lastiger meestal. Je zult dan ook wellicht verbaasd zijn om te horen dat veel landschapsfotografen schieten met een telelens, zoals de 70-200 mm, en dan vaak zelfs op 200 mm. Schiet je met een crop-factor camera? Dan zul je uiteraard minder millimeters nodig hebben!
Telelens voor landschappen
Zoals we hierboven al aangaven: een telelens voor landschappen komt meer voor dan je denkt. Reden daarvoor: je haal letterlijk delen van het landschap naar je toe. Hierdoor maak je vaak meer impact. Met een groothoeklens lijkt alles erg ver weg. Dat kan leuk zijn als je een interessante voorgrond hebt, maar als juist de bergen in je achtergrond interessant zijn, schiet je je doel eigenlijk voorbij. In dat geval kun je beter meet 50, 85 of zelfs 200 mm schieten. Hier volgen een aantal voorbeelden.
Zoomlens of vast brandpunt?
En ook hier komt weer de klassieke discussie voorbij: zoom of vast brandpunt? In de meeste gevallen zouden wij een zoomlens aanbevelen voor landschappen. Het is namelijk erg fijn om middels een zoomring je compositie te kunnen aanpassen. Vaak zul je namelijk niet zomaar een meter naar achteren kunnen, als je op een mooie berg of rots staat. Ook schiet je landschappen veelal op f/8 tot f/16, waardoor de extra scherpte van vast brandpuntlenzen veelal onmerkbaar is t.o.v. zoomlenzen. Ook het voordeel van meer licht doorlaten (vast brandpunt lenzen zoals f/1.4) valt hiermee weg: je schiet zo’n landschap dus vrijwel altijd met een dichtgeknepen diafragma. We raden lenzen aan zoals de 16-35 mm of 70-200 voor landschapsfotografie.
Perfecte lens voor lanschappen
Deze is er dus niet 123 aan te wijzen. Het ligt aan jouw stijl en smaak. Als je er uit bent adviseren wij je lens t.b.v. landschapsfotografie online aan te schaffen via één van onderstaande gerenommeerde en gespecialiseerde camera webshops: