Welke lens heb je nodig voor portretfotografie? Een vraag die we vaak gesteld krijgen. Logisch, want wie wil er nou geen mooie portretten schieten? In dit artikel lees je welke lens je nodig hebt voor portretfotografie.
Waar moet een portretlens aan voldoen?
Allereerst beantwoorden we de vraag waar een portretlens aan moet voldoen en wat de eisen/eigenschappen van een dergelijke lens moeten zijn.
Portretlens: aantal mm’s (brandpuntsafstand)
Het eerste dat we dienen te behandelen is de hoeveel mm’s op de lens. De meest klassieke brandpuntsafstand voor een portretpens is 85 mm. Maar ook 50 mm en 135 mm zijn populair. Nog een populaire (zoom)lens is de 70-200. De reden waarom je wilt gaan voor “wat meer” mm’s is omdat het gezicht dan “vlakker” wordt (geen vervorming zoals bij een groothoek lens: iemands neus moet niet opeens groter lijken!). Ook lijkt het alsof het achtergrond dichter op je af komt. Dit noemen we meestal compressie (hier onder volgen 2 voorbeelden). De laatste reden dat je wat meer mm’s wilt, is omdat je een bepaalde afstand wilt bewaren tussen jou (de fotograaf) en het model. Dit zorgt er voor dat het model zich meer op zijn/haar gemak voelt.
Als je goed kijkt naar bovenstaande foto valt de “compressie” van 200 mm meteen op. Tegelijkertijd: de 35 mm foto “ademt” wat meer en komt meer “journalistiek” over. Het is ook een kwestie van smaak dus! Een extra bijkomend effect van meer mm’s: je krijgt een onscherpe achtergrond door! de 35 mm is met een f/1.4 lens geschoten en de 200 mm met een f/2.8. Je zou zeggen dat f/1.4 moet resulteren in een meer onscherpe achtergrond dan een f/2.8, maar dat is niet zo. Dit komt door het grote verschil in aantal mm’s.
Portretlens: zoom een vast brandpunt?
Nog een vraag is uiteraard of je voor een zoom- of vast brandpunt lens moet gaan. Ons advies: vast brandpunt. Die hebben over het algemeen zeer lage f-stop waarden (diafragma), zoals f/1.4. Daarmee laat je zéér veel licht door (= weinig ruis dus!) én wordt je achtergrond ontzettend onscherp. Daarom hebben de meeste fotografen een relatief betaalbare 50 mm f/1.4 of 85 mm f/1.8. Zoomlenzen zijn uiteraard meer flexibel, terwijl een vast brandpuntlens (prime) dat minder is (al kun je meestal wel een stapje naar voren of achteren doen). Voor meer informatie over zoom vs prime, lees dit artikel.
Welke lens voor portretfotografie?
Om terug te komen op deze vraag: een lens vanaf 50 mm (liefst vast brandpunt) met een maximale diafragma opening van f/1.8 of nog groter (zoals f/1.2 of f/1.4). Echter: groothoek lenzen – zoals 35, 28 of 24 mm kunnen ook goed werken. Deze lenzen laten meer zien van de omgeving. Dat kan prettig zijn voor een zogenaamde “environmental portrait”: een portret dat de persoon in zijn/haar omgeving laat zien. Denk aan een bakker in zijn bakkerij of een kapster in haar kapsalon.
De perfecte lens voor portretfotografie
Antwoord op deze vraag is dus heel erg lastig. Hangt af van nogal veel factoren. Waar jouw keuze ook op zal vallen, je doet er verstandig aan je verder te oriënteren op de websites van de volgende webshop’s:
- Cameraland.nl (Alkmaar)
- Fotodevakman.nl (Uden)