Welke lens heb je nodig voor vogelfotografie? Een veelgestelde vraag bij vogel- en natuurfotografie voorkomt. Op deze pagina gaan we hier antwoord op geven.

welke-lens-voor-vogelfotografie

Advies voor vogelfotografen

Vogelfotografen – ook wel bekend als natuurfotografen of “birding”-fotografen in het Engels – zijn fotografen die zeer specifieke wensen hebben in hun apparatuur. De belangrijkste eigenschappen van een lens voor vogelfotografie zijn:

  • Prijs/kwaliteit – zoals altijd: vogelfotografie is bijna altijd hobbymatig (zit weinig geld in), dus het moet wel “leuk” blijven
  • Brandpuntafstand – in de regel is bij vogelfotografie meer beter: je zult bijna nooit te veel mm’s hebben, wel voortdurend “te weinig”
  • Gewicht – je moet er namelijk vaak ver mee lopen, dus een beetje draagbaar is wel zo handig, ook om uit de hand te schieten
  • Scherpe – vaak zul je bij vogelfotografie moeten bijsnijden/croppen: een scherpe lens dan wel nodig, anders blijft er weinig kwaliteit over
  • Diafragma opening – hoe groter de opening, hoe meer licht er doorgelaten wordt en hoe zachter de achtergronden
  • Stabilisatie – omdat de lens al zo zwaar is (meestal) is beeldstabilisatie een handige functie die in vrijwel alle moderne telelenzen zit

Een overzicht van tele-zoom objectieven kun je vinden via deze pagina (cameranu.nl).

Veelgestelde vragen over vogelfotografie

Om je zo goed mogelijk op weg te helpen tijdens je zoektocht naar de – voor jou – meest geschikte lens voor vogelfotografie hebben we hier onder een aantal veel voorkomende vragen beantwoord.

Heb ik een vast brandpunt (prime) of zoomlens nodig?
Vast brandpunt lenzen zijn in de regel superieur aan zoomlenzen. We hebben hier zelfs een artikel over geschreven die deze vraag wat uitgebreider behandelt. Betaalbare vast brandpunt lenzen heb je over het algemeen in 300mm met f/4 en en 400mm met f/5.6. Als je naar 500-, 600- of zelfs 800mm worden de lenzen opeens véél groter/zwaarder en duurder. Deze lenzen zijn geweldig, maar voor weinigen weggelegd. Dan heb je nog de populaire 100-400mm van Canon en 80-400 van Nikon. Betaalbaar en super flexibel. Als je nog verder wilt, zijn tegenwoordig de 150-600mm lenzen van Sigma en Tamron de beste keuzen en leverbaar in Canon, Nikon en Sony mounts.

Hoeveel mm heb ik echt nodig?
Dit ligt echt aan de soort vogels dat je wilt fotograferen (sommige vogels zijn heel klein, anderen weer heel groot). En hoe dichtbij je kunt komen natuurlijk. 200mm is echt het minimum voor vogelfotografie, maar de meeste vogelfotografen zullen zeggen dat het pas vanaf 400mm echt iets gaat worden. Anders kom je simpelweg bereik te kort. Heb je al een 200mm lens, zoals een 70-200 f/2.8, dan kun je ook gebruik maken van een 1.4x of 2.0x teleconverter. Je komt dan veel dichterbij. Wellicht een interessant keuze als je al een lens hebt die hier mee kan werken.

Welke diafragma opening is ideaal?
Dat ligt aan veel aspecten, waaronder de hoeveelheid beschikbare licht en de gebruikte sluitertijd. Schiet je met weinig licht bij een ondergaande zon? Dan is f/2.8 of f/4.0 ideaal. Ook voor als je met een zeer korte sluitertijd moet schieten (vogels in vlucht schiet je vaak met een sluitertijd van 1/1000 waardoor er maar weinig licht de sensor kan bereiken – als je dat combineert met een f/6.3 bijvoorbeeld, moet je een (zeer) hoge ISO gebruiken om te compenseren – dit resulteert weer in veel ruis!). Dit ligt dus volledig aan jouw eisen (hoe “streng” ben je als het aan komt op ruis?), lichtomstandigheden en wel/geen actie. Als je een vogel stil staat op een tak, kun je wegkomen met een sluitertijd van 1/100. Dan “win” je al veel meer licht (10x meer licht t.o.v. 1/1000!).

Aanbevolen vogelfotografie lenzen

Al eerder bevolen wij de 150-600mm lenzen van Tamron en Sigma aan. Vrijwel alle vogelfotografen zouden binnen de verschillende versies die hiervan bestaan hun ideal telelens moeten kunnen vinden. Deze lenzen zijn relatief betaalbaar, hebben een enorm bereik, zijn optisch prima tot zelfs erg goed en zijn relatief compact/licht. Heb je meer budget? Dan is een 500mm f/4 natuurlijk de beste optie (oke óf de 600mm f/4!).

Waar kun je lenzen nog meer kopen?

Veelal adviseren wij om je fotografie apparatuur aan te schaffen via cameranu.nl: daar hebben wij simpelweg de beste ervaringen mee. Echter zijn zij zeker niet de enige.