lens-voor-bruiloften-trouwfotografie-lensreviews.nl

Welke lens voor trouwfotografie of bruiloften? Een veelgestelde vraag van veel fotografen die regelmatig bruiloften (willen) fotograferen. Het is lastig om hier één antwoord op te geven, maar door meerdere situaties te schetsen is het mogelijk om daar toch een goed beeld bij te krijgen.

Prime lenzen

Veel bruiloft fotografen schieten graag met zogeheten “prime” of “vast brandpunt” lenzen. Zij doen dit omdat deze lenzen vaak een erg laag diafragma getal aankunnen (f/1.4 bijv.) waardoor je de lens niet alleen veel licht doorlaat in het donker (in een kerk kan het bijv. erg donker zijn) maar ook je onderwerp kunt “losmaken” van de voor- en achtergrond middels scherpte-diepte. Hierdoor ontstaat vaak een effect dat goed werkt: bokeh. We schreven al eerder over prime- vs zoomlenzen.

De meest gebruikte prime lenzen voor bruiloften zijn:
– 35 mm f/1.4 tot f/2.0: net een beetje groothoek, erg “journalistiek”
– 50 mm f/1.2 tot f/2.0: standaard lens, zeer bruikbaar (ook voor portretten)
– 85 mm f/1.2 tot f/2.8: kort-telelens, zeer bruikbaar voor portretten

Hierbij gaan we wel uit dat je met een full-frame camera schiet. Heb je een kleinere sensor? Lees dan dit artikel!

 

Prime lenzen

Vrijwel iedere fotograaf zal het er mee eens zijn: prime lenzen maken de beste/mooiste foto’s. Maar echt handig zijn ze niet, want ze kunnen maar één ding. Daarom schiet veel bruiloft fotografen met zoomlenzen. Zodoende hoeven ze minder vaak van lenzen te wisselen en is de kans dat je een moment mist aanzienlijk kleiner. Prime- en zoomlenzen hebben beiden zo hun voor- en nadelen.

De meest gebruikte zoom lenzen voor bruiloften zijn:
– 16-35 mm f/2.8: ultra groothoek, krijgt veel in één frame (24-35 mm is meer journalistiek)
– 24-70 mm f/2.8: meest all-round lens: wijd (24 mm) tot kort-tele (70 mm)
– 70-200 mm f/2.8: telelens voor portretten en “emotie beelden” (dichtbij van ver weg)

Macro lens voor de ringen

Macro lenzen zijn eigenlijk vrijwel altijd prime lenzen. De meest bekende macro lenzen zijn zo rond de 100 mm met een diafragma waarde van f/2.8. Deze lenzen gebruiken bruiloft fotografen met name voor de ringen zoals je hier onder kunt zien.

macro lens voor bruiloft fotografie

Gemaakt met de Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM door Ektor Tsolodimos

Wil je geen aparte macro lens aanschaffen, maar toch dichterbij komen? Lees dan dit artikel!

 

De perfecte kit

Hier zal iedere fotograaf praktisch anders op reageren. Feit is dat vrijwel iedere trouwfotograaf op elke bruiloft wel een combinatie heeft van zowel prime- als zoomlenzen. Een paar mooie combinaties:

24-70 + 70-200 (beiden f/2.8)
In principe kun je iedere situatie aan met deze combinatie. Werk je met 2 bodies tegelijk, hoef je ook nog eens geen lenzen te wisselen.

35 f/1.4 + 85 f/1.4 + 70-200 f/2.8
Met deze kit kun je ook vrijwel iedere situatie aan. Je zou kunnen stellen dat 35 mm niet wijd genoeg is voor een mooie overzichtsfoto. Dan kun je er nog een groothoek lens bij doen. Of je maakt gebruik van panorama technieken.

Ken je apparatuur!

Belangrijk is ook om te begrijpen hoe je apparatuur werkt. Zie bijvoorbeeld onderstaande foto’s met ongeveer dezelfde compositie. Je ziet wat “compressie” doet met je achtergrond om 200 mm. Dit soort zaken dien je goed te begrijpen, anders kun je nooit het maximale uit je apparatuur halen.

lens-voor-bruiloften-trouwfotografie

Foto gemaakt door Ektor Tsolodimos van TrouwfotograafEindhoven.nl

En uiteraard is er meer dan alleen een goede lens nodig. Zo is een backup-body eigenlijk een must, alsmede flits apparatuur voor portretten of de dansvloer.

Lenzen voor bruiloft fotografie bestellen

Wij adviseren om deze lenzen online aan te schaffen via één van onderstaande gerenommeerde en gespecialiseerde camera webshops: