zonnekap uitleg camera lens
 
Wat doet die zonnekap van mijn lens? Waar is deze voor? En als je er nog geen hebt: wordt het dan tijd om er een te kopen? In dit korte artikel gaan we in op de zonnekap of lenskap van je lens: waar het voor is en of je er echt een nodig hebt!
 

Waar is een zonnekap voor bedoeld?

Deze is bedoeld om sterke lichtbronnen – zoals de zon – tegen te houden. Tegen houden in de zin van: dat ze niet direct op je lenselement terecht komen. Dit kan namelijk resulteren in lens flare, em dit is zeker niet altijd wenselijk (maar vaak ook weer wel!). Door een zonnekap te hebben kun je lens flare dus voorkomen of minimaliseren. Wil je dit bewust wél? Haal dan je zonnekap gewoon tijdelijk van je lens af.
 

Bijkomende voordelen

Maar er zijn meer voordelen aan een zonnekap. Wat ons betreft is de belangrijkste: bescherming tegen schade. Als de camera langs je zij hangt zal de lens regelmatig ergens tegenaan slingeren. Het meest kwetsbare deel is dan het voorste glaselement van je lens. Een zonnekap beschermt deze behoorlijk. Ook als je lens valt – en het valt op de lenskap – zal deze een groot deel van de klap opvangen. Veel lenskappen zijn gemaakt van kunststof en zijn daarmee dus flexibel. Zodoende valt de klap bij een val ook mee. Als laatste: als het regent of sneeuwt zorgt een (diepe) zonnekap er voor dat de druppels en sneeuwvlokken worden tegengehouden. Allerlaatste voordeel is dat een lens er zo groter en meer professioneel uit ziet. Althans, dat kán een voordeel zijn. Soms wil je juist niet overkomen als een professionele fotograaf (
 

Dus: lenskap aanschaffen?

Het is niet perse nodig, maar we raden het wel aan. Professionele lenzen komen standaard met een lenskap, dus als je deze niet bent kwijtgeraakt heb je er als het goed is al een ergens liggen. Minder professionele lenzen (zeg: meeste lenzen onder de € 500) hebben wel zonnekap opties, maar deze moet je er apart bij kopen. Let op: iedere lens heeft een eigen maat en vorm zonnekap. Zoek dus goed uit wat voor zonnekap jouw lens nodig heeft. Voor een overzicht van alle zonnekappen kun je op kijken op deze link.