NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED Fisheye

Nikon AF-S Fisheye NIKKOR 8-15mm f3.5-4.5E ED review
 
De laatste tijd hoor je vooral veel aankondigingen van Sigma, Tamron en soms ook Canon. Maar nu is ook Nikon terug met maar liefst 3 nieuwe aankondigingen, waarvan de Nikon AF-S Fisheye NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED er één is. Lees hier meer over deze Fisheye lens.
 

NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED Fisheye Specs

Zoals de naam al doet vermoeden: dit is een fisheye lens (bepaalde karakteristieke vervorming dus!). Het bereik van deze zoomlens (jazeker, het is een fishey zoomlens) is 8 tot 15 mm. Je moet je voorstellen dat je bij 8 mm zo’n rond beeld krijgt (zie ook voorbeeld hier onder). Bij 14-15 mm krijg je een full-frame fisheye effect. Erg wijd dus. Zeer geschikt voor events en zeer kleine ruimtes. Ook simpelweg om extra creatief te worden met landschappen of zelfs videobeelden. Eigenlijk dus een hele flexibele zoomlens. Het fijne van de zoomfunctie is dat deze op een crop-sensor Nikon body (DX dus) op 8 mm zal doen wat deze lens op 14-15 mm doet op een full-frame body (FX dus). Of je nou een DX of FX body hebt: het maakt bij deze lens weinig uit. Zie een overzicht van alle Nikon fisheye lenzen.
 
Opvallend is ook het diaframa: begin bij f/3.5 en eindigt bij f/4.5. Canon heeft een variant dat hier zeer veel op lijkt (ook 8-15 mm fisheye). Echter is dit een constante f/4 van 8 t/m 15 mm. Is dit een probleem? Nee, niet echt, al was een constante f/4 handiger geweest, en had het net iets meer licht doorgelaten op 15 mm (full-frame). Verder kun je de lens dichtstoppen tot f/29, hetgeen voor de meesten overbodig zal zijn. Vanaf f/8 is namelijk alles al scherp. Uiteraard is de lens voorzien van autofocus en weegt de lens bijna een halve kilo (aardig zwaar dus).
 

Verkrijgbaarheid Nikon 8-15 mm fisheye lens

Nikon wil deze lens zo snel mogelijk uitbrengen in Nederland en België. Via deze link kun je zien of de lens al beschikbaar is. De exacte prijs in Nederland en België is nog niet bekend, maar zal vermoedelijk tussen de € 1.300 en € 1.500 liggen (net zoals de Canon variant).
 

Laat een reactie achter!