sigma-art-series
Sigma is al lang niet meer alleen het goedkoper alternatief voor het “echte” werk, zoals de Canon L-series. Sigma biedt met de ART-series lenzen optische prestaties waar menig L-series lens verlegen van wordt. En dat vaak voor slechts 60% van de prijs van het “origineel”.

 

Positionering van de Sigma ART-series

Sinds een aantal jaar heeft Sigma besloten om zich heel andere te gaan storten op de fotografie markt met 3 “typen” lenzen. De Sigma ART-series zijn de high-end lenzen (via deze link vind je een overzicht van alle actuele Sigma ART-series lenzen voor Canon, Nion en Sony). Hetzelfde geldt voor de Sigma SPORTS-series, welke bedoeld zijn voor zeer hoogwaardige tele-objectieven. En dan heb je nog de Sigma CONTEMPORARY lenzen: de meest betaalbare lenzen van Sigma. Minder high-end dan de ART-series, maar wel betaalbaarder en compacter. ART-series is dus de meest prestigieuze lijn van Sigma en kan in veel gevallen vergeleken worden met Carl Zeiss lenzen – ook al zullen niet alle “experts” die willen/kunnen toegeven. Laten we zeggend dat Sigma op zijn minst érg dichtbij de optische prestaties komt van s’werelds beste lenzen, en dat voor slechts een fractie van de prijs. Het zijn mooie tijden voor fotografen.
 

Ervaringen met de Sigma ART-series

Kort gezegd: fenomenaal. Met name het contrast en scherpte is iets dat uniek is. Als je er mee gewerkt hebt, weet je waar dit over gaat. En wil je liever niets anders meer. Dit blijft uiteindelijk ook smaak en dus subjectief. Maar als we kijken naar aspecten die echt meetbaar zijn – zoals (micro)contrast en daarmee scherpte, chromatische aberraties en prijs – dan kunnen we alleen maar concluderen dan de Sigma ART-series lenzen tot de top van de wereld behoren. Uiteraard bestaan ook er ook nadelen. Zo zijn de lenzen – omdat ze optische zo superieur zijn – vaak erg zwaar. Vaak ruim 2x zwaarder dan een vergelijkbare lens van bijvoorbeeld Canon en Nikon. Een ander nadeel dat vaak wordt genoemd is dat de autofocus minder snel en accuraat is. Ook dit kunnen we bevestigen. Snelheid blijft íets achter, maar dat is meestal geen probleem. Accuraatheid van de focus kan wel echt een probleem zijn. Hier bij moet worden vermeld dat Sigma objectief en om vragen om “wijd open” geschoten te worden (op bijvoorbeeld f/1.4) en daarmee de kans op menselijke fouten groot is. De DOF is simpel minuscuul en zo zal bijvoorbeeld het oog van het onderwerp al snel onscherp zijn bij minimale bewegingen. Perfect zijn de lenzen dus niet, maar dat geldt voor iedere fabrikant/model/serie.
 

Sigma ART-series

De Sigma ART-series bestaat momenteel uit de volgende lenzen:

 • 14mm F1.8 DG HSM ART
 • 20mm F1.4 DG HSM ART
 • 24mm F1.4 DG HSM ART
 • 35mm F1.4 DG HSM ART
 • 50mm F1.4 DG HSM ART
 • 85mm F1.4 DG HSM ART
 • 135mm F1.8 DG HSM ART
 • 12-24mm F4 DG HSM ART
 • 24-35mm F2 DG HSM ART
 • 24-70mm F2.8 DG OS HSM ART
 • 24-105mm F4 DG OS HSM ART

 
Ben je opzoek naar een korting op Sigma ART-Series lenzen? Zie ook onze Sigma Cashback acties!
 

Meer informatie