welke-lens-voor-achitectuur-fotografie
 
Welke lens voor architectuurfotografie? Een veelgestelde vraag die we regelmatig krijgen van fotografen. Want welke lens je dient te gebruiken voor architectuur lijkt in eerste instantie makkelijk ((ultra)groothoek?), maar het hoeft zeker niet! In dit artikel bekijken naar de opties binnen de architectuurfotografie.
 

(Ultra)groothoek lenzen voor architectuurfotografie

De meest voor de hand liggende optie voor architectuurfotografie is een groothoek lens. Op een full-frame camera vanaf 24 mm of wijder. Op een 1.5/1.6x crop camera 16 mm of wijder. Echter is het aan te raden om nog wat wijder te gaan, en wel om een paar redenen. Allereerst kun je met een ultra-groothoek simpelweg een stuk meer in je foto krijgen, wat uiteraard veel voordelen kent in je compositie opties. Ten tweede: veel groothoek lenzen hebben veel last van vertekening. Als je dat in – bijvoorbeeld – Lightroom corrigeert, verlies je weer wat resolutie/mm’s. Je 24 mm lens wordt dan na correctie als het ware al snel 26 of 28 mm. Als je dan ook nog voor perspectief wilt corrigeren in – bijvoorbeeld – Lightroom, ben je wéér een aantal mm’s kwijt (lijnen recht zetten). Zodoende kan een 24 mm lens zomaar eens een 30mm lens worden. En dat is helemaal niet zo wijd voor veel situaties. Vandaar dat we – op full-frame – eerder 16 mm aanraden. Vandaar dat een 16-35 mm zoomlens (ook verkrijgbaar via >) zeer aan te raden is voor architectuurfotografie.
 

Tilt-shift lenzen voor architectuurfotografie

Tilt-shift lenzen (ook verkrijgbaar via Kamera Express) zijn heel bijzonder. Het is net magie. De lenzen kenmerken zich doordat de lenselementen aangepast kunnen worden. Hierdoor heb je een unieke mogelijkheid om te spelen met scherpte-diepte (DOF), maar ook kun je het perspectief aanpassen, zodat de lijnen recht zijn. Zodoende heb je geen last van gebouwen die naar “achteren leunen” – een bekend probleem in de fotografie. Deze lenzen zijn duur, maar uniek en zeer bruikbaar voor deze niche in de fotografie.
 

Tele lenzen voor architectuurfotografie

Jazeker. Net zoals in landschapsfotografie kun vaak ook telelenzen gebruiken bij architectuur en gebouwen. Je focus je dan meer op compressie en details. Vaak wordt het dan wat abstracter. Een 70-200 lens is ook hier zeer bruikbaar voor, net zoals voor vrijwel alle vormen van fotografie.
 

welke-lens-voor-achitectuur-fotografie-abstract voorbeeld

Voorbeeld van gebruik van een telelens in architectuurfotografie.


 

Lenzen voor architectuur fotografie aanschaffen

Wij adviseren om lenzen t.b.v. architectuur fotografie aan te schaffen via één van onderstaande gerenommeerde en gespecialiseerde camera webshops:

  • Cameranu.nl (Urk)
  • Kamera Express (heel NL)
  • Cameraland.nl (Alkmaar)
  • Fotodevakman.nl (Uden)
  •