Welke lens heb je nodig voor sportfotografie? Een veelgestelde vraag bij sportfotografen (met name amateurs). Op deze pagina krijgt u antwoord op deze vraag.

Advies: sportfotografie lens voor buiten

Voor sportfotografie die zich met name buiten afspeelt kunt u vaak lenzen gebruiken met een maximale diafragma opening van f/5.6 of zelfs f/6.3. Een maximale diafragma opening van f/4.0 of zelfs f/2.8 is echter meer gewenst en zal zorgen voor veel minder ruis en veel meer isolatie van uw onderwerp (onscherpe achtergrond). Aanbevolen lenzen voor het Canon EF-mount systeem zijn:

  • Canon 70-200mm f/2.8 L IS USM II (lees review hier)
  • Canon 70-200mm f/4 L IS USM (lees review hier)
  • Canon 70-300mm f/4.5-5.6 L IS USM
  • Canon 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM II
  • Canon 300mm f/4.0 L IS USM
  • Canon 400mm f/5.6 L USM
  • Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sport
  • Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary
  • Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary
  • Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD

Een overzicht van tele-zoom objectieven kun je vinden via deze pagina (cameranu.nl). Op deze pagina’s staan vrijwel alle tele-zoom lenzen opgesteld voor zowel Canon, als Nikon, Sony, Pentax en meer fabrikanten/mount.

Dit zijn slechts een aantal aanbevolen lenzen voor sportfotografie binnen het “betaalbare” segment van Canon, Sigma en Tamron. Uiteraard zijn er ook lenzen te koop zoals de Canon 300mm f/2.8 IS USM II, Canon 400mm f/2.8 IS USM II en nog veel meer – maar deze lenzen gaan als snel over de €10.000. Voor de meesten onder ons geen optie dus.

welke-lens-sportfotografie

Gemaakt met de Canon 70-200mmf/2.8 L IS USM II

 

Advies: sportfotografie lens voor binnen

Als u sportfotografie binnen fotografeert (denk aan basketbal of ijshockey) dan is het nog moeilijker om te een geschikte lens voor sportfotografie aan te schaffen. Dit komt omdat binnen vaak erg weinig licht aanwezig is. Daarmee is een maximale diafragma opening van tenminste f/2.8 noodzakelijk. Echter, een lens met een diafragma opening van f/2.0 of zelfs meer is vaak gewenst. Een aantal lenzen die u zou kunnen overwegen zijn:

  • Canon 70-200mm f/2.8 L IS USM II (lees review hier)
  • Canon EF 135mm f/2 L USM
  • Sigma 85mm f/1.4 DG HSM
  • Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Sports

Wederom kunnen we hier nog veel duurdere lenzen aanbevelen, maar dat is voor de meeste mensen geen optie. Voor een meer complete lijst van tele-zoom lenzen, zie ook deze pagina.

Kort antwoord is lastig

Voor de meeste soorten van fotografie is het heel moeilijk om hier één goed en kort antwoord op te geven. Dit komt zeker omdat sportfotografie bij uitstek een vorm van fotografie is die veel eisen stelt. Als u een sport aan het fotograferen bent zijn namelijk de volgende 3 punten vaak van toepassing:

  1. U hebt een snelle en accurate autofocus nodig
  2. U schiet met een korte sluitertijd
  3. U schiet (vaak) in het donker

We gaan hier nog even kort op in.

1. Snelle autofocus
Een goede lens focust razendsnel. En dat is bij sport waarbij het onderwerp vaak zeer snel beweegt essentieel. Als de focus er iets naast zit is de foto over het algemeen mislukt.

2. Korte sluitertijd
Aangezien het onderwerp snel beweegt is hier een korte sluitertijd voor nodig (beweging wilt u immers over het algemeen bevriezen). Door de korte sluitertijd komt er relatief weinig licht binnen op de sensor. Dit heeft een aantal gevolgen: u moet vaak uw ISO flink verhogen (naar 3200 bijvoorbeeld) hetgeen resulteert in meer ruis. Een lens met een grote maximale diafragma opening is daarom gewenst. Stel dat u een sluitertijd nodig heeft van 1/1000. Veel lenzen gaat niet verder “open” dan f/5.6. Dit resulteert bij iets mindere lichtomstandigheden al snel in een ISO-waarde van 3200. Dit is vaak niet voldoende voor een goede kwaliteit foto (weinig ruis, goede kleuren). Een “betere” lens kan resulteren in veel lagere ISO’s in deze situatie:

  • f/5.6: ISO 3200 (veel ruis bij meeste camera’s)
  • f/4.0: ISO 1600 (aanzienlijk minder ruis bij meeste camera’s)
  • f/2.8: ISO 800 (veel minder ruis bij meeste camera’s)

3. Vaak weinig licht
Als u fotografeert in een stadium is dat relatief donker. Dit geldt ook (en nog veel meer) voor wanneer u een sport binnen fotografeert. Weinig licht betekent dus het nog veel verder opschroeven van de ISO. Vaak is een maximale diafragma opening van f/2.8 niet genoeg (eerder f/2.0, f/1.8 of f/1.4). Welke lens u nodig heeft voor sportfotografie hangt dus af van de hoeveelheid beschikbare licht.

Bekijk uw situatie: wat is acceptabel?

Bovenstaande variabelen gelden in veel situaties van sportfotografie. Ga na wat in uw situatie nodig is. Om er achter te komen wat de meeste geschikte lens is voor sportfotografie zou eerst kunnen beginnen met te bepalen hoeveel waard u hecht aan “schone” foto’s. Ofwel: foto’s met weinig ruis. Bekijk dus allereerst wat u een acceptabele ruis vindt. Uw camerasensor bepaalt de hoeveelheid en “type” ruis. Een instap DSLR camera met een “crop sensor” (APS-C) geeft aardig goede resultaten tot ISO 3200 ongeveer. Een professionele APS-C camera kan zelfs nog een stop hoger (ISO 6400) en nog steeds acceptabele resultaten geven. Wat is acceptabel? Dat kunt alleen u bepalen. Hebt u een full-frame camerasensor dan kunt u vaak een stuk hoger met uw ISO (12800 en zelfs hoger).

Bekijk uw situatie: wat hebt u écht nodig?

Nu u (hopelijk) weet wat een acceptabele ISO is bij uw camera kunt u terug gaan kijken naar de gebruikte ISO’s bij voor u veelvoorkomende situaties. Komt u er goed of slecht van af? En welk diafragma hoort daar dan bij? Zodoende kut u er achter of uw huidige diafragma wel voldoende is. Als u dat weet bent u namelijk al een heel eind. Bij twijfel is een diafragma van f/4.0 een aardige middenweg. Voldoende voor de meeste situaties. Een f/2.8 lens laat echter dubbel zo veel licht door en is pas écht flexibel (zeker als het een zoom betreft).

Veelgestelde vragen over lenzen m.b.t. sportfotografie

Verder behandelen we hier onder nog een aantal veelgestelde vragen m.b.t. de sportfotografie.

Is het noodzakelijk om stabilisatie in de lens te hebben voor sportfotografie?
Nee, het is absoluut niet noodzakelijk. Dit komt omdat het onderwerp over het algemeen zo snel beweegt dat u zich meer zorgen dient te maken over bewegingsonscherpte doordat het onderwerp snel beweegt dan over bewegingsonscherpte veroorzaak door uzelf. Stabilisatie in de lens doet niks tegen de beweging van het onderwerp, enkel aan de beweging van de fotograaf. Echter, stabilisatie in de lens is wel vaak handig. Het kan namelijk zijn dat u de lens voor meer dan alleen sportfotografie met veel actie gebruikt.

Hoeveel bereik (mm) heb ik nodig voor sportfotografie?
Dat hangt wederom af van een aantal van een aantal factoren. Allereerst moet u nagaan hoeveel bereik u (meestal) nodig hebt. Een basketbal wedstrijd vraag om een ander bereik dan een voetbalwedstrijd. Voor een basketbalwedstrijd zal 135 tot 200 mm over het algemeen voldoende zijn. Voor een voetbalwedstrijd zal een bereik van 300 tot 400 mm meestal gewenst zijn. Let op: u dient ook rekening te houden met de zogeheten crop-factor van uw camera. Als u een camera crop-sensor camera heeft (APS-C) formaat, dan geldt een crop-factor van 1.5-1.6x (Nikon/Sony 1,5x, Canon 1,6x). Dit wil zeggen dat u het aantal mm van de lens met een factor 1,5-1,6x vermenigvuldig dient te worden. Een 200 mm lens wordt dan een 300 of 320 mm lens (field of view). Dit kan een grote impact hebben, dus let wel op het type camera dat u hebt. Als u met een full-frame camera schiet is er geen crop-factor waar u rekening mee dient te houden.

Is een teleconverter een goede optie?
Meestal niet – tenzij u schiet met zeer kwalitatieve f/2.0 of f/2.8 telelenzen. U krijgt weliswaar 1,4x of 2x meer bereik, maar u verliest ook aanzienlijk licht (bij een teleconverter van 1,4x verliest u 1 stop licht, bij een teleconverter van 2x 2 stops licht). Naast licht verliest u ook snelheid in uw autofocus. Over het algemeen is het beter om voor sportfotografie achter te “croppen” (bijsnijden). Dit is ook goedkoper en makkelijker.

Heb ik een zoomlens nodig, of is een prime voldoende?
Dat hangt af van uw stijl en verwachtingen. Over het algemeen zijn zoomlenzen duurder, zwaarder en laten minder licht door. Daar tegenover staat wel veel meer flexibiliteit. Lenzen met een vast brandpunt (primes) zijn over algemeen dus goedkoper, lichter en laten meer licht door (lichtsterk). Deze lenzen zijn echter aanzienlijk minder flexibel. Daarbij zijn primes over het algemeen optisch (aanzienlijk) sterker.

Video’s over sportfotografie lenzen

Bent u er nog steeds niet over uit welke lens voor sportfotografie voor u het meest geschikt is? Onderstaande YouTube video’s kunnen ook zeker helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing.

Waar kun je deze lenzen nog meer kopen?

Veelal adviseren wij om je fotografie apparatuur aan te schaffen via cameranu.nl: daar hebben wij simpelweg de beste ervaringen mee. Echter zijn zij zeker niet de enige. De volgende webshop’s zou je daar ook voor kunnen overwegen: