Canon EF 200mm f/2.8L II USM Lens Review
 
Review van de Canon EF 200mm f/2.8L II USM tele lens: een professionele lens van Canon uit de bekende L-series. Deze lens kocht ik tijdelijk omdat mijn Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM II gerepareerd moest worden (viel gelukkig binnen de garantie). Ik zou dan zo’n 4-6 weken zonder lens zitten. Omdat ik niet zonder een 200mm f/2.8 objectief kan als professioneel fotograaf, had ik 2 opties: een lens huren of een lens kopen. Ik ging voor het laatste, al was het maar voor een paar weken.
 
 

Eerste indruk van de Canon EF 200mm f/2.8 L II USM

Mijn eerste indruk was meteen positief: een stevig gebouwde prime lens van Canon’s stal. Het is inmiddels al een oude lens en lijkt in veel opzichten in de veel populairdere Canon EF 135mm f/2.0L USM Lens. Omdat ik de Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM II ben gewend, valt het natuurlijk meteen op dat deze lens een stuk kleiner en lichter is. Wat ook meteen opvalt is dat deze lens een stuk “ouderwetser” is. Niet perse slecht, maar je merkt wel dat Canon’s lenzen die gemaakt zijn na 2010 een stuk moderner zijn. Zo heeft deze telelens bijvoorbeeld geen beeldstabilisatie, hetgeen een groot gemis is bij een telelens van 200mm.

Canon EF 200mm f/2.8 L II USM Lens Review

Een 200 mm lens met een max. diafragma van f/2.8 is zeer geschikt voor portretten.


 
 

Bekijk de laagste prijzen van dit objectief (Cameranu.nl)

 
 

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Canon EF 200mm f/2.8 L II USM is goed. De foto’s zijn scherp – mits niet bewogen. Even scherp als de Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM II. Wat je wel meteen merkt, is dat nieuwere lenzen aanzienlijk minder last hebben van chromatische aberraties. Verder is het contrast van de lens goed. Een professioneel objectief dus. Verder heeft de lens uiteraard wat “last” van vignetting, maar niet meer of minder dan normaal voor een dergelijke lens. Tegen de zon in fotograferen werkte bij deze lens aanzienlijk minder prettig dan bij andere Canon lenzen. Je miste als snel contrast en de flare was niet zo prettig (hard en scherp). Het is lastig te omschrijven, maar ik vond de flare “oudewerts”.

Canon EF 200mm f/2.8 L II USM Lens Review

Deze lens is ook geschikt voor event fotografie, ook al mis je de beeldstabilisatie wel.


 
 

Gebruiksgemak

Het grote voordeel is dat deze lens een stuk kleiner en lichter is dan de Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM II. Nog een voordeel is dat deze lens er veel minder professioneel uit zien. Enerzijds door het formaat, anderzijds door de veel minder opvallende kleur. Mensen krijgen dus veel minder snel het gevoel dat zij “helemaal kunt inzoomen en dat dan alle imperfecties zichtbaar worden” – ondanks dat deze lens net zo veel kan “zoomen” en net zo scherp is als veel grotere en professionelere lenzen. De lens heeft echter ook een paar grote nadelen: geen stabilisatie, en dat is echt een groot gemis. Ik merkte dat slechts met een relatief korte sluitertijd van 1/400 ik regelmatig nog steeds bewogen beelden kreeg. Met deze Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM II krijg ik op 200mm met een sluitertijd van 1/100 vrijwel gegarandeerd een scherpe opnamen. En dat is toch een gigantisch verschil (2 stops licht). Los van de scherpte, is het ook zo dat de zoeker aardig onrustig is zonder beeldstabilisatie. Dat fotografeert minder fijn. Nog 2 negatieve punten van deze lens – die je met een beetje creativiteit ook kunt schalen onder “gebruiksgemak” – zijn het gemist aan een statiefgondel (wel los verkrijgbaar) en het gemis van een speciale afsluiting rondom de lensmount voor extra bescherming tegen water en stof.
 
 

Conclusie

[wp-review]