Nikon AF-S Nikkor 28mm f/1.4 E

Nikon AF-S Nikkor 28mm F1.4E
 
En we hebben weer een nieuwe aankondiging van Nikon: de Nikon AF-S Nikkor 28mm f/1.4 E prime (vast brandpunt) groothoek lens. In dit artikel lees je meer over de eigenschappen, verwachtingen en verkrijgbaarheid van de Nikon AF-S Nikkor 28mm f/1.4 E.
 

Nikon AF-S Nikkor 28mm F1.4E specificaties

De Nikon AF-S Nikkor 28mm f/1.4 E is bedoeld voor full-frame DSLR’s van Nikon (FX dus). Echter zal deze lens ook goed passen bij de corp-sensor DSLR’s (DX). Op een crop sensor krijg je een bereik van 42mm, omgerekend naar full-frame. Dit zit dus precies tussen de klassieke 35mm en 50 mm. Eigenlijk wel een hele mooi plek om te “zijn” voor een lens, omdat veel mensen niet kunnen kiezen tussen 35 of 50 mm. Zo zit je er dus precies tussenin.

Op full-frame heb je dus 28mm. Dat is behoorlijk wijd, al is staat het ver weg van écht groothoek, zoals 16 of 20 mm. Vervorming zal dus minimaal zijn. Geschikt voor evenementen, maar ook portretten (niet zo zeer headshots, maar meer omgevingsportretten). Voor journalistieke klussen zal dit objectief ook erg in trek zijn. Met het maximale diafragma van f/1.4 laat deze lens dan ook zéér veel licht door. Ondanks dat het groothoek is, is het dus nog steeds goed mogelijk om onscherpe achtergronden te krijgen. Dit geeft vaak unieke beelden die we niet zo gewend zijn. Veel groothoek lenzen die wij gewend zijn om te zien zijn namelijk zooms van 16-35 bijvoorbeeld, met f/2.8 of f/4. En dat geeft toch een heel ander beeld. Het is dus een specialistische lens voor de liefhebbers van groothoek. Aanzienlijk wijder dan 35 mm, maar met genoeg focus om te isoleren.

 

Verkrijgbaarheid in Nederland en release datum

De Nikon AF-S Nikkor 28mm f/1.4 zal zeer snel verkrijgbaar worden in Nederland en Belgie. Hij is namelijk al te pre-orderen bij verschillende winkels. De prijs is met bijna € 2.500 behoorlijk hoog, maar dan heb je ook een zeer unieke en capabele lens tot je beschikking. Uiteraard zijn er ook nog goedkopere alternatieven.

Laat een reactie achter!